به گزارش آذر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: هر ایرانی باید سهم برابر با دیگری از یارانه های حوزه انرژی داشته باشد و اگر نمی خواهد استفاده نماید، معادل آنرا دریافت کند.
به گزارش آذر به نقل از مهر، سعید جلیلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در برنامه روایت «معیشت» به عرضه طرح پیشنهادی درباره یارانه های حوزه انرژی، پرداخت و اظهار داشت: کارشناسان دولت سایه از سال ۹۷ بر روی طرحی در حوزه یارانه های انرژی کار کردند که استقبال مردم را به همراه داشته باشد. این طرح در سال ۹۸ هم به سران قوا عرضه شد. نامزدهای انتخابات باید مواضعشان را نسبت به چنین طرح های عملیاتی بیان کنند.
وی اضافه کرد: در کنار بعضی از طرح های اساسی و زیربنایی زمان بر که باید پیگیری شود، طرح هایی هم هست که می شود از همین امروز آغاز کرد و مردم اثراتش را به سرعت بینند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اعلان اینکه وظیفه رئیس جمهور اجرای قانون اساسی است، اشاره کرد: طبق این وظیفه، عدالت باید در مناسبات جامعه جاری باشد، این حرف باید تبدیل به یک سری طرح های مشخص عملیاتی شود و مردم آنرا در زندگی شان احساس کنند.
جلیلی ضمن اشاره به این که که بعضی از منابع تخصیصی کشور به بهترین شکل هزینه نمی گردد، تشریح کرد: یکی از مزیت های نسبی کشور ما دارایی منابع انرژی است. در عین حال ما جزو پرمصرف ترین کشورها بوده و از سویی با شرایط سخت اقتصادی هم روبرو می باشیم. آیا نمی گردد طرحی در انداخت که از این شرایط، حداکثر استفاده را برای بهبود معیشت جامعه برد و طرح های در ارتباط با اصلاح الگوی مصرف را به نحوی پیش برد که خود مردم از آن استقبال کنند؟
وی اضافه کرد: چرا باید در کشوری که منابع انرژی دارد آحاد جامعه از حقشان محروم باشند؟ چرا فردی به خاطر این که خودرو ندارد از سهم انرژی برخوردار نباشد و کسی که استخر خانگی دارد یا آنکه دارای چند خودرو است، از این منابع سهم چند برابری دریافت کند؟ باید هر ایرانی سهم برابر با دیگری داشته باشد و اگر نمی خواهد استفاده نماید، معادل آنرا دریافت کند.
دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی کشورمان تصریح کرد: دولت باید برنامه هایی را دنبال کند که اولاً عدالت را افزایش دهد، ثانیاً اصلاح الگوی مصرف را به دنبال داشته باشد و ثالثاً باعث بهبود معیشت خانوارها شود. باید مردم احساس کنند که از اجرای طرح های مربوطه نه تنها ضرر نمی کنند، بلکه منتفع می شوند.
جلیلی عنوان کرد: دوستان ما در دولت سایه از سال ۹۷ طرح هایی را دنبال کردند که این خصوصیت ها را داشته باشد. همین بحث مصادف شد با طرح بنزینی دولت. ما گفتیم طرح دولت اشکالات زیادی دارد و میتوان به جای آن طرحی اجرا کرد که مردم نه تنها معترض نشوند، بلکه از آن استقبال کنند. چرا باید طرحی اجرا نماییم که باعث ناراحتی و اعتراض مردم شود؟
جلیلی اظهار داشت: طرح مد نظر ما به صورت خلاصه این بود که ما در کشور میزان مشخصی مصرف حامل های انرژی داریم شامل گاز، برق، بنزین، گازوییل و…. این میزان را تقسیم بر جمعیت کشور می نماییم که یک واحد انرژی یا به اختصار وان که شامل سبدی از حامل های انرژی است به دست می آید.
وی اضافه کرد: حق برخورداری از این واحد انرژی را به صورت برابر به افراد جامعه می دهیم و مدیریت مصرفش در اختیار مردم قرار می دهیم. مردم می توانند مصرف کنند یا به افرادی که مصرف بیشتری دارند بفروشند. این می شود هم توزیع عادلانه، هم اصلاح الگوی مصرف و هم دولت برخلاف طرح های مشابه، پولی از جیب خودش نمی دهد. اختیار دادن به مردم بالاترین مصداق احترام به مردم است.
نماینده رهبر انقلاب در شورای عالی امنیت ملی اشاره کرد: در این صورت مردم نسبت به مصرفشان هم بی تفاوت نخواهند بود و می گویند اگر مصرف برقمان را مدیریت نماییم و گاز را بهینه مصرف نماییم، می توانیم واحد انرژی مان را بفروشیم و مبلغ اضافه در جیبمان می رود. اگر احتیاج به مصرفش هم دارند، اکثریت جامعه مانند گذشته می توانند بدون فشار جدید و اضافی به مصرف معقولشان ادامه دهند.
جلیلی اضافه کرد: با این کار نه خلق پولی می شود نه دولت از سوی مردم این فروش را انجام می دهد که مثل هم اکنون با وجود افزایش قیمت ها همچنان یارانه نقدی پرداختی ثابت بماند.
وی تصریح کرد: این طرح تنها از منظر فواید اقتصادی بررسی نشده بلکه جنبه های تخصصی انرژی و جنبه های فنی اجرایی توسط کارشناسان ما کامل بررسی شده است. اجرای سریع این طرح احتیاج به زیرساخت های پیچیده و سنگین ندارد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: به سبب روند مثبتی که در بانکداری الکترونیک داشتیم، هم اکنون تقریباً هر خانوار ایرانی یک شماره حساب و کارت بانکی دارد که با همان کارت و یک گوشی ساده و غیرهوشمند می تواند از این طرح برخوردار شود و سهم خویش را مدیریت کند.
جلیلی خاطرنشان کرد: طبق برآورد اولیه کارشناسان دولت سایه با اجرای این طرح، اکثریت جامعه از فروش واحدهای انرژی مازاد خود بهره خواهند برد.
وی عنوان کرد: ما اگر در این سال ها به طرح های خوبی رسیدیم نگفتیم بگذاریم بماند برای زمانی که خودمان سر کار آمدیم، بلکه همان موقع به دولت عرضه دادیم.
داوطلب انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: سال ۹۸ چند ماه پیش از بحث بنزین این طرح را برای رئیس جمهور و سران قوا ارسال کردیم اما توجهی نکردند و آن طرح کذایی را دنبال کردند که عواقب آنرا دیدید.
جلیلی اضافه کرد: حتی پارسال و ماه اول روی کار آمدن مجلس جدید، در جلسه ای طرح را به روسای کمیسیون های اقتصادی و انرژی مجلس عرضه کردیم و پس از آن این پیشنهاد را در چارچوب طرح قانونی برای رئیس مجلس و رئیس مرکز پژوهش های مجلس ارسال کردیم و کارشناسان ما در جلسات کمیسیون ها و دستگاههای دولتی و بانک مرکزی به تبیین آن پرداختند.
وی خاطرنشان کرد: هر طرحی قابل تکمیل است و دولت و مجلس می توانستند با بررسی دقیق، طرح را کامل تر کنند اما با وجود تایید مزیت های این طرح در جلسات حضوری در نهایت به ما پاسخ جامع و مستدلی در خصوص احصای ایرادات طرح ندادند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان نمود: اگر برخی موضوعات در انتخابات مطرح می شود، نباید شعار باشد بلکه باید ایده ها تبدیل به طرح های عملیاتی شده باشد و همه ابعادش تا آخر مسیر دیده شده باشد.
وی درباره طرح «وان» اظهار داشت: ما مدعی هستیم این طرح قابل دفاع است و در جلسات مختلف هم کارشناسان ما از منظر تعیین الگوی مصرف، روش اجرا و… از آن دفاع کرده اند. کسانی که نامزد انتخابات هستند باید مواضعشان را نسبت به این طرح ها مشخص کنند و بگویند اگر موافق نیستند طرح جایگزینشان چیست؟ باید گفتگوها از بحث های کلی و انتزاعی به بحث درباره طرح های واقعی تغییر پیدا کند.
منبع: آذر