سازمان حج و زیارت توضیح داد: نتیجه مذاکره با عراق و عربستان درباره اعزام زائر ایرانی

آذر: رئیس سازمان حج و زیارت درباره ازسرگیری سفر زوار ایرانی به عراق، دلیل بازماندن زوار ایرانی از حج، برقراری باردیگر عمره و آخرین نتایج پرونده های فاجعه منا و مسجدالحرام توضیح داد.
به گزارش آذر به نقل از ایسنا، علی رضا رشیدیان درباره اخباری که در رابطه با ازسرگیری اعزام زوار ایرانی به عتبات عالیات شنیده شده است، اظهار داشت: مدت ها به دنبال این بودیم زیارت عتبات عالیات در وضعیت ایمن برقرار شود. دستورالعمل هایی با همکاری وزارت بهداشت و هلال احمر تهیه شد. بوسیله وزارت خارجه برای طرف عراقی و حتی سوریه فرستاده شد. مدتی پیش نیز، نامه ای را وزیر ارشاد برای رئیس جمهوری بعنوان رئیس ستاد مبارزه با کرونا فرستاد که پاسخ آنرا به نظر وزیر بهداشت موکول کردند. وزیر بهداشت هم به معاونت درمان ارجاع دادند. این معاونت هم شش هفت بندی را بعنوان شروط سلامت و اعزام با رعایت بهداشت و سلامتی به سازمان حج دادند که با وجود دشواری این شروط اما آنرا پذیرفتیم.
وی به گوشه ای از شروطی که وزارت بهداشت برای ازسرگیری سفرهای زیارتی تعیین کرده است، اشاره نمود و اضافه کرد: انجام تست کرونا، اعزام نشدن از مناطق قرمز و نارنجی و…، این شروط درحالی تعیین شده که اگر قرار باشد مردم به انگلیس یا کشور دیگری سفر کنند، چنین الزام هایی ندارند.

بازگشایی راه عراق شاید پس از عرفه
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: بر طبق همین شروط با سفیر عراق در ایران مذاکره کردیم و مشخص بود ایشان بدون نظر دولت مرکزی نمی تواند به زوار ایرانی ویزای زیارتی بدهد. برای همین معاون سازمان حج و زیارت به عراق اعزام شد و با وزیر سیاحه (گردشگری) این کشور مذاکره کرد و پروتکل بهداشتی هم مبادله شد. ما عجله داشتیم برای عرفه حداقل هزار نفر زائر ایرانی را، حالا که از حضور در صحرای عرفات محروم هستیم در کنار مزار امام حسین (ع)، اعزام نماییم. قرار بود عراق تا روز شنبه گذشته جواب ما را بدهد، ولی با موج جدید ویروس کرونا در این کشور اعلام نمودند فعلا و تا پس از عرفه این امکان را ندارد.
رشیدیان اشاره کرد: پیگیریم پس از عرفه با رعایت پروتکل وزارت بهداشت و درمان، راه زیارت عتبات را محدود و کنترل شده باز نماییم.
رییس سازمان حج و زیارت درباره پیش بینی ها برای اعزام زوار ایرانی به مراسم پیاده روی اربعین، اظهار داشت: ستاد ملی اربعین در وزارت کشور مستقر است و ما یکی از کمیته های آن هستیم. این ستاد تلاش خودرا می کند و سناریوهای مختلف را نیز بررسی نموده است. امیدواریم با رعایت پروتکل ها شرایط را برای حضور زوار ایرانی در این راهپیمایی فراهم نماییم. لازمه آن، تعامل بین دو کشور، رصد و مدیریت شرایط این بیماری است. بدین سبب از حالا نمی توان درباره اربعین پیش بینی داشت. البته که سناریوهای مختلف بررسی شده و به تمام کمیته ها در رابطه با آن اعلام آمادگی داده شده است.

می خواستیم یک هواپیما زائر به حج امسال بفرستیم
او در ادامه این گفت و گو که به مناسبت روز عرفه در یک برنامه تلویزیونی انجام شد، درباره بازماندن زوار ایران از حج امسال، توضیح داد: دو سال است که حج تعطیلست و زوار از انجام این فریضه دینی محروم شده اند. سال قبل شروع بحران بود و برگزار نشدن حج غیرمنتظره نبود، اما در یک سال قبل باتوجه به موفقیت هایی که در زمینه درمان، واکسن و تشخیص این بیماری به دست آمده است، برآورد همگان بر این بود که حج امسال انجام می شود. حتی وزارت صحه (بهداشت) عربستان در بیانه ای اعلام نمود حج را با ۶۵ هزار نفر برگزار خواهدنمود که ۱۵ هزار نفر از جمعیت ساکن در این کشور و باقی از دیگر کشورهای اسلامی خواهند بود. سهمیه ای در حدود دو تا سه هزار نفر نیز برای هر کشور درنظر گرفته بود. به تبع آن در مذاکرات بین دو ایران و عربستان این عدد را غیررسمی اعلام نمودند و گفتند که این مساله را وزارت حج عربستان به سازمان حج ایران اطلاع خواهد داد.
وی اضافه کرد: متاسفانه در دوم ماه ذی القعده ـ که بر طبق سنوات قبل، پروازهای حج بطور معمول پنجم یا ششم ذی القعده انجام می شد ـ جانشین وزیر حج عربستان به ما اعلام نمود امسال باتوجه به جهش ویروس کرونا و مشکلاتی که برای واکسیناسیون در دیگر کشورهای اسلامی وجود دارد، حج را برگزار نخواهند کرد.
رییس سازمان حج اظهار نمود: این تصمیم عربستان به چند دلیل موجب تاسف بود؛ در شرایطی که تجمعات ورزشی در اروپا و المپیک و تجمعات هنری مثل کنسرت ها در خیلی از کشورها و حتی در عربستان با جمعیت زیاد برگزار شده و در حال برگزاری است، چرا حج که یک واجب دینی است و می توان با انجام تست و واکسیناسیون آن برگزار کرد، از مسلمانان محروم کردند. همانطور که مقام معظم رهبری در پیام حج امسال اشاره فرمودند دلیل آن می تواند ویروس کرونا و سیاست های دولت عربستان باشد.
رشیدیان درباره چانه زنی ایران برای حضور زوار در حج امسال، اظهار داشت: چند مرحله مذاکره بین نمایندگان دو کشور در عراق و عمان صورت گرفته است که یکی از محورهای مذاکره نیز حج بود. حتی پس از اینکه عربستان اعلام نمود حج را با هموطنان و افراد خارجی مقیم این کشور که در میان آنها ایرانیها هم هستند، برگزار می نماید، ما اعلام کردیم باتوجه به تعطیلی سفارت و کنسولگری در این کشور و تعطیلی دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان کنفرانس اسلامی در شهر جده، ما هیچ ایرانیِ مقیم در عربستان نداریم. رسما هم درخواست کردیم برای اینکه ملت ایران از حج محروم نشوند، از این برکت بهره ببرند، به اندازه یک هواپیما اعزام داشته باشیم که هفته گذشته اعلام نمودند میسر نیست.
وی درباره تکلیف زوار در نوبت، توضیح داد: بیش از ۷۰ هزار نفر از افراد در نوبت که برای حج ۹۹ ثبت نام کرده بودند، وجه شان واریز شده و ارز مورد نیازشان با نرخ مصوب هیأت دولت که شاید نزدیک یک سوم قیمت بازار الان باشد، خریداری و در بانک مرکزی حفظ شده است. نوبت این افراد نیز محفوظ است و در نخستین نوبت که حج برقرار شود، در اولویت اعزام خواهند شد.
معاون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره متضرر شدن زوار ایرانی از لغو حج در دو سال گذشته، اظهار داشت: برای سال ۹۹ پیش قراردادایی بسته شده بود که در تمام آنها بندی وجود دارد در خصوص اینکه به هر دلیل، زمینه و ظرفیت برای حضور حجاج ایرانی فراهم نشود هیچ ضرر و وزیانی متوجه زوار نشود. پیش بینی های لازم صورت گرفته است.
او افزود: البته عربستان امسال حج گران قیمتی را برگزار کرد. حج امسال که زوار فقط در شهر مکه حضور دارند و هزینه هواپیما برای انتقال از کشورهای دیگر ندارد، بین ۶۵ تا ۱۱۶ میلیون تومان تمام شده است. افزایش قیمت وحشتناک بود، بطوریکه مالیات بر ارزش افزوده در این کشور از سه درصد به ۱۵ درصد افزایش پیدا کرد و تمام قراردادها را تحت تاثیر قرار داد.

تکلیف عمره و پرونده های منا و مسجدالحرام
رییس سازمان حج و زیارت درباره برقراری عمره نیز اظهار داشت: ما با شرطِ رعایت عزت و کرامت زوار ایرانی با عربستان درباره عمره مذاکره کرده ایم. سال قبل طرف عربستانی اعلام نمود حاضر است در تفاهم نامه در این زمینه تعهد بدهد. از طرفی، باتوجه به اینکه زوار ایرانی در طول سال اعزام می شوند لازم است نمایندگی و کنسولگری ایران در آن کشور برای حفظت از حقوق اتباع ایرانی حضور داشته باشد.
رشیدیان درباره آخرین پیگیری های مربوط به فاجعه منا نیز اظهار داشت: پیگیری حقوق اتباع ایرانی در خارج از کشور وظیفه ذاتی وزارت امور خارجه است، اما باتوجه به تعطیلی روابط بین دو کشور، در تمام مذاکرات، حقوق شهدا و بازماندگان آنها و اطلاع از نتایج کمیته حقیقت یاب را سازمان حج دنبال کرده است، ضمن اینکه در تمام تفاهم نامه ها این مساله مطرح گردیده است. برای شهدای مسجدالحرام و لطمه دیدگان آن حادثه، غرامت درنظر گرفته شده از طرف عربستان، دریافت و با وجود تحریم ها و دشواری انتقال پول، وجه آن غرامت تحویل خانوادها و بازماندگان شهدای مسجدالحرام شد. اما در رابطه با شهدای منا هنوز نتیجه کار کمیته حقیقت یاب اعلام نشده است، ولی ما مستندات خودرا رسمی و کتبی به طرف عربستانی ارائه کردیم و پیگیریم.

منبع: