به گزارش آذر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصوب کردند که شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران یا فرابورس ایران که نسبت به افزایش سرمایه از راه صرف سهام با سلب حق تقدم و عرضه عمومی اقدام نمایند، مشروط بر انجام اقداماتی، به میزان افزایش سرمایه ثبت شده از سود سال مالی قبل آنها، مشمول مالیات به نرخ صفر می شوند.
به گزارش آذر به نقل از ایسنا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز دوشنبه، در جریان رسیدگی به طرح تامین مالی و جهش تولید بوسیله اصلاح قوانین حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و پشتیبانی از کالای ایرانی و رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، مواد ۱۵ الی ۱۹ این طرح را به شرح زیر تصویب کردند:
«ماده ۱۵- شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران یا فرابورس ایران که نسبت به افزایش سرمایه بوسیله صرف سهام با سلب حق تقدم و عرضه عمومی اقدام نمایند، در صورت تسلیم مستندات مربوط به ثبت افزایش سرمایه به مرجع ثبت شرکتها تا حداکثر چهارماه بعد از پایان سال مالی و ارائه گواهی ثبت افزایش سرمایه به اداره امور مالیاتی مربوطه حداکثر تا سه (۳) ماه بعد از انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه، به میزان افزایش سرمایه ثبت شده از سود سال مالی قبل آنها، مشمول مالیات به نرخ صفر می شود.
تبصره – در صورتیکه اشخاص بهره مند از مشوق مالیاتی موضوع این ماده مبادرت به کاهش سرمایه یا توزیع نقدی اندوخته صرف سهام کنند، دو برابر مالیات متعلقه در سال کاهش سرمایه از آنها مطالبه و وصول می شود. مطالبه و وصول مالیات بابت کاهش سرمایه ای که به سبب احکام قضایی و یا ماده (۱۴۱) لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب ۲۴/ ۱۲/ ۱۳۴۷ صورت می گیرد فقط معادل مالیات متعلقه خواهد بود.
ماده ۱۶- در امتداد تسهیل تامین مالی شرکتی از بازار بدهی، شرکت های متقاضی انتشار اوراق صکوک، می توانند در قالب دستورالعملی که بمنظور ایجاد تناسب نرخ سود با صرف مخاطره (ریسک) و برمبنای رتبه اعتباری شرکت و نوع اوراق بدهی و با پیشنهاد وزرات امور اقتصادی و دارائی به تصویب شورا می رسد، نرخ سود اسمی یا سود دوره ای (کوپن) اوراق بدهی غیردولتی را تعیین نمایند.
تبصره – دستورالعمل تعیین شرایط خریداران اوراق پرمخاطره توسط شورا تعیین می شود.
ماده ۱۷- در افزایش سرمایه شرکت های سهامی عام ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار، اعلامیه پذیره نویسی عمومی بعد از گرفتن تأییدیه مربوطه از سازمان بورس و اوراق بهادار و بدون نیاز به گرفتن مجوز از مرجع ثبت شرکت ها، قابل انتشار می باشد. سازمان بورس و اوراق بهادار موظف است اطلاعات مربوط به افزایش سرمایه را بصورت الکترونیکی در اختیار مرجع ثبت شرکتها قرار دهد و این مساله به مثابه ثبت نزد مرجع ثبت شرکتها بوده و رافع مسئولیت شرکت درباب ثبت نزد مرجع مزبور است. شرکت های موضوع این ماده از شمول حکم ماده (۱۷۳) لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب ۲۴/ ۱۲/ ۱۳۴۷ با اصلاحات و الحاقات بعدی مستثنی می باشند.
ماده ۱۸- مهلت اعمال حق تقدم در شرکت های سهامی عام ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار سی (۳۰) روز است و مدت مذکور در صورت ارائه دلیلهای موجه و مورد قبول این سازمان، فقط یک دفعه و حداکثر به مدت پانزده (۱۵) روز دیگر قابل تمدید می باشد. مهلت پذیره نویسی حق تقدم از سی (۳۰) روز به پانزده (۱۵) روز کاهش پیدا می کند و برای یک هفته قابل تمدید می باشد. شرط پذیرش اعلام پذیره نویسی، انتشار آن در یک روزنامه کثیر الانتشار و سامانه کدال است. شرکت های سهامی عام ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار موضوع این ماده از شمول حکم ماده (۱۶۶) لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب ۲۴/ ۱۲/ ۱۳۴۷ با اصلاحات و الحاقات بعدی مستثنی می باشند.
ماده ۱۹- در مورد شرکت های ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار، موارد زیر به طریق الکترونیکی و در قالب دستورالعملی که حداکثر به مدت دو (۲) ماه بعد از ابلاغ این قانون توسط سازمان بورس و اوراق بهادار ابلاغ می گردد، صورت می پذیرد:
۱- ارسال گواهینامه حق تقدم خرید سهام جدید از جانب شرکت به صاحبان سهام بجای استفاده از پست سفارشی.
۲- انتشار اعلامیه های پذیره نویسی و دعوت نامه های مجامع عمومی و اطلاعیه ها از جانب شرکت.
۳- پذیره نویسی و تعهد خرید سهام شرکت، بجای مراجعه به بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی و تکمیل اوراق مربوطه.
۴- برگزاری مجامع عمومی شرکت و اعمال حق رأی همزمان با برگزاری مجامع حضوری.
۵- صدور گواهینامه موقت سهام، اوراق سهام و گواهینامه های حق تقدم خرید سهام شرکت بجای چاپ کاغذی آنها
۶- ثبت نقل و انتقالات سهام و گواهینامه های حق تقدم خرید سهام شرکت بجای ثبت آنها در دفاتر کاغذی
تبصره ۱- سهام داران متقاضی دریافت موارد فوق بصورت غیرالکترونیکی موظفند تقاضای مکتوب خودرا به شرکت مربوطه ارسال نموده و هزینه خدمات پستی را بر عهده بگیرند.
تبصره ۲- شرکت های مذکور موظفند وجوه ناشی از فروش حق حق تقدم های استفاده نشده سهام را بوسیله سامانه جامع الکترونیک مشتریان (سجام) به حساب اشخاص ذی نفع واریز نمایند.
تبصره ۳- وکالت در اعمال حق رأی در مجمع غیرالکترونیک تنها با وکالت نامه رسمی مجاز است.
تبصره ۴- سایر اشخاص تحت نظارت نیز می توانند با تایید سازمان بورس و اوراق بهادار اقدامات فوق را انجام دهند.
تبصره ۵- دستورالعمل تدوین شده توسط سازمان بورس و اوراق بهادار درباب موارد فوق از تاریخ ابلاغ برای شرکت های ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار و سایر مراجع مرتبط همچون مرجع ثبت شرکت ها، لازم الاجرا است.»