یک عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی اظهار نمود: وزارت بهداشت با کاهش ظرفیت آزمون تخصص پزشکی نشان داد که نه تنها نسبت به دغدغه پزشکان عمومی جوان هیچ اهمیتی قائل نیست بلکه نسبت به درخواست نمایندگان و مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی هم ارزشی نمی گذارد.
به گزارش آذر به نقل از ایسنا، احمد نادری عضو هیئت رئیسه مجلس در اظهاراتی ضمن اشاره به تعارض منافع در لایه سیاستگذاری آموزش پزشکی اظهار داشت: زمانی که سیاست گذار اصلی در حوزه آموزش پزشکی خود از ذی نفعان حوزه درمان باشد، طبیعی است که در هر موضوعی در رابطه با شکست انحصار و افزایش ظرفیت و ورود به بازار کار مخالفت می شود.
وی افزود: سلامت مردم بازیچه انجمن ها و اصناف منفعت طلب نیست که هرگونه سیاستی بخواهد اعمال شود. متاسفانه کار به جایی رسیده که وزارت بهداشت بعنوان مجری قانون خویش را از قانون گذار بالاتر می داند و تصمیم گیری می کند؛ برای مثال چندین ماه است که از مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی در مورد افزایش ظرفیت پزشک متخصص می گذرد اما وزارت بهداشت نه تنها به این مصوبه عمل نکرده، بلکه ظرفیت را کاهش داده است.
این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ضمن اشاره به کاهش ظرفیت آزمون دستیاری توسط وزارت بهداشت تصریح کرد: زمانی که سیاستگذاری در حوزه ورود به دانشگاه و تربیت پزشک به ذی نفعان حوزه درمان سپرده شد، یک عده ترجیح می دهند هم بر خلاف منفعت عموم جامعه و هم بر خلاف منفعت پزشکان عمومی قانون را اعمال کنند. خیلی از پزشکان جوان که مشتاق تحصیل در مقاطع بالاتر هستند باید پشت دروازه انحصار تخصص بمانند تا روزی نوبت آنها هم برسد.
نادری با انتقاد از برخی اظهارات مسؤلان وزارت بهداشت اظهار داشت: در تعیین اختصاص ۵۰۰ نفر ظرفیت دستیار بومی در دفترچه هیچ ساز و کاری مشخص نشده است. عدم شفافیت در چگونگی اختصاص این ظرفیت سبب ابهام و سردرگمی خیلی از داوطلبان شده است. همین مبحث نشان داده است وقتی سیاستگذاری متمرکز باشد، زمینه برای اجرای سیاست های سلیقه ای هم فراهم می شود.
وی اظهار نمود: وزارت بهداشت نشان داد با کاهش ظرفیت آزمون تخصص نه تنها نسبت به دغدغه پزشکان جوان هیچ اهمیتی قائل نیست بلکه برای درخواست نمایندگان و مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی هم ارزشی نمی گذارد؛ چونکه بر مبنای تبصره ۲ مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی افزایش ظرفیت تخصص باید بررسی شود که این مورد تنها برای رشته های کم متقاضی که هر ساله خالی می ماند، صورت گرفته است.
این نماینده مجلس افزود: شاید نفوذ بالای بعضی از انجمن های صنفی در فرایند سیاستگذاری سبب شده افزایش ظرفیت در رشته هایی که هم تقاضای بالاتری دارند و هم نیاز کشور است، صورت نگرفته است. وزیر بهداشت و معاونین وی باید به این ابهام پاسخ دهند که ظرفیت هر رشته برپایه چه آماری بدین نحو تخصیص یافته است؟
نادری ضمن اشاره به روند پیری جمعیت کشور و احتیاج به پزشک متخصص بیان نمود: در بعضی از رشته های تخصصی، ما با خط فقر سرانه مواجه هستیم؛ مثلا در ۱۵ رشته تخصصی سرانه پزشک متخصص ما به ازای ۱۰۰ نفر از ۴ پزشک متخصص کمتر است که این وضعیت برازنده کشور نیست.
وی در انتها اظهار داشت: امیدواریم با تفکیک امر درمان از آموزش، در حوزه نظام سلامت برای همیشه بحث تعارض منافع در نظام ساختاری را بتوان حل نمود تا دیگر شاهد کاهش های بی قاعده ظرفیت رشته های پزشکی نباشیم. مجلس با به جریان انداختن طرح سوال از وزیر حتما پیگیر مطالبات پزشکان جوان خواهد بود.